ZEYTIN YAĞLI BAKLA
malzemeler
1 kg taze bakla
1 kurusoğan
3-4 diş sarımsak
1 limon (yarısı baklaları limonlu suda bekletmek için)
1 yemek kaşığı un
1 küçük çay bardağı zeytınyagı (pişirme esnasında)
1 küçük çay bardağı zeytinyağı (piştikten sonra üzerine)
1 demet dereotu (piştikten sonra)
Tuz
4 su bardağı kaynar su
Yapılışı:
1. Baklaları yıkamadan önce sap kısımlarını alın. İstediğiniz uzunlukta kesin. Soğanı ve sarımsağı küp küp kesip zeytinyağında kavurun. Unu ilave edip 1-2 daha kavurun. Baklaları yıkayıp hemen yarım limon sıktığınız suyun içine atın.
Not.: Baklaları önden yıkarsanız ve siz o arada soğanı kavurmaya devam ederseniz limonlu suya atsanız dahi baklalar hemen kararıyor. O yüzden yıkama ve limonlu suya atma işlemini son anda yapmanız gerekiyor.
2. Limonlu sudan çıkardığınız baklaları tencereye ekleyin üzerine hemen kaynar suyu ilave edin. Tuzunu ve limonunu ekleyip önce harlı sonra kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar pişirin.
Not.: Bakla biraz geç pişiyor. O yüzden tencerenin kapağını açıp arada bir karıştırıp alt üst etmek ve su ilavesi yapmak gerekır
3. Baklalar pişerken dereotunu doğrayın ve piştikten sonra üzerine ilave edin. Tencerenin kapağını açmayarak soğumaya bırakın. Ilık servis edin.
Üzerine yoğurt sarımsak dokun soğuk ta sevıs yapabılırsınız afıyet olsun